Image description
Spreken bij afscheid
Mag ik het luisterend oor voor jou zijn?

Spreken bij afscheid

Mag ik het luisterend oor voor jou zijn

Mag ik die warme hand zijn,

die jou geleidt als je verdriet hebt

mag ik het lichtje zien,

als jouw ogen gevuld zijn met tranen

mag ik troosten in die droevige dagen?

Irma

 

 

Jouw geliefde, jouw vader of moeder of jouw zoon of dochter is overleden. De uitvaartverzorger is bij jullie geweest voor een gesprek. En nu, de volgende vraag: hoe wil je het afscheid vorm gaan geven?

Natuurlijk kun je dat zelf doen, maar soms lukt dat niet of wil je dat niet. Dan wil ik je graag helpen. Ik kom bij jou thuis of in het huis van de overledene. Vertel maar over het leven van jouw overledene. Wat heeft hij of zij voor jou betekent? Samen gaan we zoek naar herinneringen die jij hebt.

Alle herinneringen, alle mooie momenten, maar ook de dieptepunten schrijf ik in het levensverhaal. Dat levensverhaal is het verhaal van jouw overledene. Het is mijn bedoeling hem of haar zo eerlijk mogelijk te beschrijven. Soms met een vleugje humor! Past dat bij de overledene en bij jou, dan probeer ik met die humor, het afscheid wat lucht te geven.

Er is vast al nagedacht over muziek of misschien kun je het nog niet vinden. Ik help je op weg. Misschien wil je mooie beelden laten zien?

Er is veel mogelijk wat betreft jouw wensen tijdens een afscheid. In overleg met jou zoek ik naar rituelen die bij jullie passen. Ik betrek kinderen bij het afscheid, zodat een afscheid dat verdrietig is,  ook warm en liefdevol kan zijn.

De woorden zijn geschreven, maar ik laat ze jou nog graag horen voor de uitvaart. Ik laat ze jou voor de uitvaart lezen. Mochten er dan nog aanpassingen of aanvullingen nodig zijn, dan kan dat.

Tijdens de afscheidsbijeenkomst spreek ik de woorden uit en zorg ik voor een warme sfeer. Zo mag jij in alle rust op een liefdevolle manier afscheid nemen van jouw overledene.

Je krijgt na de uitvaart als een waardevol aandenken een herinneringsboekje met alle teksten.

Mocht je het fijn vinden begeleiding in jouw rouw te krijgen, dan mag je altijd weer contact opnemen.

>
<